על אודות

 

על אודות החוג:

ההכשרה האקדמית בחוג נועדה לטפח את יכולת ההתבוננות ביצירות אמנות ולהקנות את הכלים לניתוח של השפה החזותית שלהן. בתוך שלוש שנות לימוד לתואר בוגר, תלמיד מתפתח לחוקר צעיר עם הבנה מעמיקה ומקצועית של הקשריהם ההיסטוריים, החברתיים, האידיאולוגיים, הביוגרפיים, הפסיכולוגיים והאסתטיים. נכשיר אותך להיות חוקר ביקורתי בתחומך ולייצר ידע, ולא רק ללמוד אותו. החוג שלנו הוא הוותיק והמוביל בארץ בתחום התרבות החזותית. אנו מטפחים קהילת סטודנטים תוססת ועסוקים בפעילות ענפה: וועד הסטודנטים החוגי שלנו מפיק סיורים ומשיג הנחות וגישה למגוון אירועי תרבות ומבטיח קשר ישיר עם מוזיאון ישראל, הקהילה האמנותית בירושלים וברחבי הארץ, וכן מפעיל יוזמות ברשתות החברתיות. תכנית הלימודים שלנו משלבת נסיעות מסופסדות לחו"ל ומסגרות לחילופי סטודנטים. סגל ההוראה שלנו מונה חוקרים מעולים ומסורים, בעלי שם בארץ ובעולם, ועטורי פרסים, ומגיעים אלינו תכופות טובי המרצים האורחים מרחבי הארץ. כל סטודנט אצלנו זוכה להיחשף לידע עשיר, מעמיק ואינסופי המלווה ביחס אישי.

למה תולדות האמנות?

התחום שבו אנו עוסקים כרוך בחקירה מהנה ומאתגרת של התרבות החזותית. מפגש עם תרבויות העבר העתיקות, עם אמנות ההווה, הכיוונים המסתוריים של תרבות העתיד, ובכלים מקצועיים לביקורת, ניתוח והבנה חזותית. דימויים וסמלים מציפים אותנו בחיינו הפרטיים והציבוריים וקוראים לנו להתבונן בהם- בכל מקום וזמן, בבית, בעת בילוי ובעבודה, אנו נושאים אותם בכיסנו. אנו מאמינים כי כלים אלו ישמשו אותך היטב בעולם שבו התמונות הופכות לכלי תקשורת מרכזי ביננו.

מה עושים עם זה?

ידע על דימויים ותרבות חזותית חשוב מתמיד ויישומו נדרש בפיתוח יצירתי של תחומים שונים – עיתונאות, שימוש חכם ברשתות חברתיות, שיווק, פרסומת, בניית מאגרי מידע, תיירות, אוצרות, והוראה.

הלימודים בחוג יכשירו אותך לקראת:

  • המשך ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטאות מובילות אחרות.
  • אוצרים בגלריות.
  • ייעוץ לאספנים ולחברות.
  • כתיבה ועריכת תוכן בגופי תקשורת שונים.
  • הדרכה במוזיאונים, בגלריות, בתי תרבות ועוד.
  • הוראה בבתיה"ס ובמסגרות בלתי פורמליות.

אנו ערוכים לסייע בלימודיך באמצעות מלגות, ותכנית פרסי הצטיינות כספיים המוענקים בשנה ג'.

 

 

סמל חוג : 197

פקולטה : מדעי הרוח

קמפוס : הר הצופים

 

 

קיר המייסדים

(לקריאה נוספת לחצו על התמונה)

לחץ לקריאה נוספת

לזכרו של פרופ' ברש: פרופ' ליובה פרידמן, פרופ' זיווה עמישי-מייזליש

לחץ לקריאה נוספת

לזכרו של פרופ' נרקיס: דבריו בהגיעו לגבורות

דבר ראשת החוג

 

"אמנות היא לא מה שהאמן רואה, אלא מה שהוא גורם לאחרים לראות," כתב האמן הצרפתי אדגר דגה (Degas) ב-1885. כמאה שנים מאוחר טען הפסיכואנליטיקאי היינץ קוהוט (Kohut) כי:

"אמניה הדגולים של כל תקופה מצויים במגע עם מטלותיה הפסיכולוגיות העכשוויות החשובות ביותר של התרבות. אני מכנה זאת הפונקציה המטרימה של האמנות. בדרך זו האמן מקדים את המדען בהיענות לצרכיו הנפרסים של האדם. באמצעות עבודתו [...] האמן סולל את הדרך לפתרון הקונפליקט הנתמך על ידי התרבות או לריפוי הפגם".

כהיסטוריונית של אמנות מודרנית שחוקרת תופעות שגורות הקשורות בחיי היום יום, אני מאמינה שדימויים מתפקדים כפיסות של היסטוריה אשר בו זמנית משקפות את החברה ומעצבות אותה. היכולת לחקור ולפענח דימויים מעשירה את עולמנו, תורמת לאושרנו, "מנחמת את המופרעים ומפריעה למנוחמים," כדבריו של אמן הגרפיטי העכשווי בנקסי (Banksy).

בחוג שלנו תלמדו לזהות את היופי הטבוע במורכבותם של דימויים, ותרכשו כלים שיאפשרו לכןם להבין ביתר העמקה את החברה בה אנו חיים.

באיחולים חמים ללימודים מעניינים ומחקר פורה,

גל ונטורה

 

 

 

 

מטרת הלימודים

  • הקניית הבנה מעמיקה בתרבות חזותית וחומרית מכל התקופות ככלי לראייה רחבה של התרבות וההיסטוריה האנושית.
  • טיפוח כושר הבנה והערכה של יצירות אמנות בכל התקופות וברחבי העולם.
  • טיפוח היכרות תיאורטית ומעשית בתהליכי ובתחומי היצירה השונים של האמנות החזותית.
  • הכשרת המורים העתידיים לתולדות האמנות והתרבות החזותית בבתי-ספר תיכוניים ובמוסדות להשכלה גבוהה.
  • הכשרת חוקרים לעבודה אוצרותית במוזיאונים ובגלריות לאמנות.
  • הקניית תשתית רחבה לכל עיסוק בביקורת האמנות ובייעוץ אסתטי ואמנותי.

למה ללמוד אמנות דווקא באוניברסיטה העברית?

 

לחוג הירושלמי לתולדות האמנות יש כמה מעלות יחודיות:

  1. פתיחות ורב-תרבותיות – צוות המורים בחוג שלנו יחשוף אתכם למגוון שיטות מחקר ותחומי ידע בתרבות חזותית ותרבות חומרית, שיאפשרו לכם לחקור אמנות חזותית, עיצוב, אדריכלות, אופנה ותרבות פופולרית.
  2. משולש התרבות הירושלמי – החוג פועל בשיתוף פעולה הדוק עם מוזיאון ישראל ועם האקדמיה לאמנות ולעיצוב בצלאל, על ידי ארגון משותף של כנסים, והעברת קורסים, הרצאות ומפגשים מיוחדים במגוון הגלריות במוזיאון.
  3. קהילתיות – החוג שלנו דוגל בעבודה משותפת דרך חניכה של סטודנטים חדשים, מפגשים אינטימיים בבתי המרצים, הרצאות בפאבים ופעילויות משותפות עם מוזיאון ישראל. מספר השכונות ומקומות בילוי בו מרוכזים הסטודנטים הירושלמים יוצרים קהילה חיה ודינמית של צעירים שמנצלים את יחודה של ירושלים להעשרת חוויות הלימוד וחיי היום יום.
  4. תכניות ופעילויות מיוחדות:
    א. כנסים: החוג לתולדות האמנות עורך כנסים מחקריים בשיתוף עם מוזיאון ישראל, לצד כנס שנתי לתלמידי מחקר שנערך בשיתוף פעולה עם תכנית התואר השני בבצלאל.
    ב. קורסים וסיורים במוזיאון ישראל: לצד קורסים שלמים שניתנים במוזיאון על ידי צוות האוצרים של המוזיאון ומרצי החוג, הסטודנטים שלנו משתתפים במגוון סיורים, הרצאות ופעילויות הנערכות במוזיאון.
    ג. חילופי סטודנטים: החוג שלנו מעודד סטודנטים לנסוע לאוניברסיטאות ברחבי העולם בעזרת מלגות המאפשרות להם להיחשף לאופני למידה שונים, וכן לרכוש ידע מעמיק בשפות כדוגמת גרמנית, צרפתית ועוד.
    ד. סיורים בארץ ובחו"ל:  במרוצת הלימודים נבקר יחד באתרים ארכיאולוגים ובמוזיאונים ברחבי הארץ, לצד סיורי אמנות לחו"ל שינתנו במסגרת קורסים שונים במהלך התואר.